Projekti

Centar redovno konkuriše sa predlozima projekata kod Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje, Kreativne Evrope, Uneska, Nostre, a jedan broj zaposlenih u Centru edukovan je za pisanje projekata i pripremu dokumentacije za međunarodne konkurse.

Projekat „Make it new“, sufinansiran od Kreativne Evrope je veliki uspeh Centra. Projekat partnerske saradnje i organizacije iz tri države - Kulturnog centra „Mladost“ iz Futoga (Srbija), Kulturnog centra „Travno“ iz Zagreba (Hrvatska) i Omladinske udruge „Aksiom“ iz Istočnog Sarajeva (Bosna i Hercegovina) za osnovni, dugoročni cilj ima očuvanje elementa kulturnog nasleđa - veštine izrade narodnih nošnji sa pripadajućim tehnikama.

Projekat je usmeren na podizanje svesti o značaju kulturnog nasleđa. U okviru projekta održane su radionice u sve tri zemlje, za najmlađu publiku priređena je i promovisana igra pamćenja i android aplikacija i izrađeno je dvanaest kostima nošnji.

Po konkursu Fondacije „Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture“ „Publika u fokusu“ za sufinansiranje projekata za razvoj publike u ustanovama kulture u 2018. godini realizovana su dva projekta:

„Da se slikujemo“ - Projekat je omogućio publici da participira u kreiranju dela sadržaja Festivala nošnje, nakita i oglavlja „Biserna grana“. Ideja je da omogući građanima da aktivno učestvuju u kreiranju kulturnog sadržaja, da sami budu akteri/autori kulturnog događaja - izložbe starih fotografija iz porodičnih albuma na kojima je prikazana narodna nošnja u kontekstu svakodnevice. Kroz različite aktivnosti prilagođenim ciljnim grupama (deca i mladi, sugrađani treće dobi i široka javnost) prikupljen materijal (eksponati) za izložbu su predstavljeni publici u Galeriji KC „Mladost“ u Futogu, na Trgu slobode u centru Novog Sada, Beočinu, Karlovcima, Irigu, Zagrebu i Sarajevo. Ovaj projekat je priređen i u digitalnoj formi.

„Angažovano pozorište“ - Projekat je realizovan u saradnji sa KC „Novi Sad“ i nastavak je projekta „Inf(ant)fuzija“ koji je nekoliko godina realizovan kao najava festivala „Infant“, koji je u osnovi bio okrenut pridobijanju publike. Sintagma „Angažovano pozorište“, u ovom smislu, izdvaja i podrazumeva onu vrstu pozorišne prakse koja pored osnovnih funkcija ima i jednu više: da se bavi razvojem publike ukazivanjem ili nuđenjem mogućih rešenja.

Po konkursu Fondacije „Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture“ za povećanje pristupačnosti ustanova kulture u Gradu Novom Sadu i zoni 021 u 2018. Godini realizovan je projekat:

„Voice painting“ - Osnovna ideja projekta je da se snimanjem audio knjiga, savremena dela domaćih pisaca, učine dostupnim slepim i slabovidim osobama. U saradnji sa Savezom slepih i slabovidih i Gradskom bibliotekom Novi Sad, izabrano je 10 knjiga (pet naslova literature za decu i mlade i pet knjiga za odrasle). Pored glavne projektne aktivnosti realizovana je edukacija zaposlenih u Centru o pristupačnosti i univerzalnom dizajnu.