Radionica nošnji Kulturnog centra Mladost

Radionica za izradu narodnih nošnji Kulturnog centra „Mladost“ osnovana je i opremljena sa ciljem da sakuplja, rekonstruiše i izrađuje narodne nošnje i scenske kostime pre svega za potrebe Ansambla narodnih igara i pesama KC „Mladost“, kao i za ostala kulturno umetnička društva.

Pored osnovnih aktivnosti, fokus radionice je na edukaciji o narodnoj nošnji namenjenoj stručnoj ali još više širokoj publici različitih uzrasta, nivoa znanja i interesovanja. Održavaju se: jednodnevni seminar o primeni narodnih nošnji na amaterskoj folklornoj sceni (namenjen stručnoj publici), radionice za decu, predavanja za učenike srednjih škola i petodnevna radionica u Sremskim Karlovcima. Etno radionica KC "Mladost" je učestvovala na revijama nošnji u Sarajevu, Slavonskom Brodu i Zagrebu.

Deo našeg dugoročnog plana je konstantna izrada scenskih kostima sa svim pratećim elementima (nakit, oglavlje, maske), nastavak kontinuiranog rada na obogaćivanju zbirke originalnih narodnih nošnji (otkupom sa terena) i opremanje radionice. Nabavljen je novi veliki tkački razboj i mali razboj za obučavanje početnika. Realizacijom ovog plana ostvariće se cilj da KC „Mladost“ postane regionalni centar za izradu i iznajmljivanje nošnji.